יום ראשון, 25 בינואר 2015

אינפוגרפיקה בספריות בתי הספר

רעיונות מעשיים
כחלק מתוכנית של "הלומד של המאה עשרים ואחת" – גישת ארגון ספריות בתי הספר בארצות הברית להעצים את הלומדים, יש מאמץ לעודד ספרנים להשתמש באינפוגרפיקה כדי לפרסם את אוסף הספרייה, ולהעשיר את פעילויות התלמידים – וכמובן אפשר לבנות אוסף אינפוגרפיקה על נושאים הנלמדים. כדוגמא – תלמידים לומדים על נושא כמו "האקלים "– אפשר להכין אינפוגרפיקה על סוגי החומרים שיש לרשותם לחקור את הנושא  אם זה ספרים על מזג האוויר ואקלים, אנרגיה וגלים, אסונות טבע, שיטפונות וכ"ו. אפשר להוסיף גם מפות העולם שמראות בצורה גרפית את כמות הגשמים, או מבחר האינפגרפיקה שהוספתי בבלוג הזה. פרופ' וויל סטפן, הממונה על האקלים בממשלת אוסטרליה, פרסם דו"ח מרתק בשם "הקיץ הכועס" על מזג האוויר הקיצוני בקיץ ומקשר אותו לשינוי באקלים. בדו"ח מופיעה אינפוגרפיקה כמו בדוגמא
 אינפוגרפיקה כזאת  מעבירה מידע לתלמידים: ישנה מפה המחולקת לאזורים, עליה מופיעות טמפרטורות הרשומות עם השוואות לשנים שעברו, בצבעים מאוד ברורים – כתום חם, אדום חם מאוד, כחול קר. חומר כזה מעודד דיונים בנושא התחממות כדור הארץ והשפעת האקלים על חיינו, על כלכלת המדינה וכ"ו. המידע מוגש בצורה חזותית וברורה. אפשר להכניס אינפוגרפיקה כזאת למאגרים הדיגיטליים של  הספרייה, לקטלג ולמיין – בדיוק כמו ספר או סרט.


יום ראשון, 18 בינואר 2015

כלי עזר לתצוגת מידע



כלי עזר לכל דבר
לפני שבוע כשדפדפתי  במוסף "גלריה שישי" 9/1/2015 של  "הארץ", נתקעתי בתמונה "קצת לא נעימה" שמשכה את תשומת ליבי. הסתכלתי, קראתי את הכתוב וחזרתי אחורה לקרוא את הכתבה "מה יוצא לנו?" של אבנר שפירא, שהיא ביקורת על הספר "היסטוריה של החרא" של דומיניק לפורט בהוצאת בבל, שיצא (תסלחו לי על משחק המילים) לאור לאחרונה. אולי התמונות הגסות או הקריקטורות מביאות את אי הנעימות שלנו להתעסק עם נושא "היציאות" שלנו, דבר שלחלוטין יום יומי, ודבר שכל יצור חי עושה. 



בזמן לימוד נושא האינפוגרפיקה, נתקלתי באין ספור דוגמאות של נושאים המועברים יותר בקלות בגרפיקה מאשר בהסברים ערוכים או בתמונות צילום. באחד הבלוגים מצאתי אינפוגרפיקה לשימוש רפואי בנושא "צואה" – מן טבלה שרופאים משתמשים עם הפציינטים לאבחן מחלות בדרכי העיכול, ושהיא גם כלי עזר לפציינט מגיל צעיר עד זקן לבחון שינוים ביציאות, כלי שיכול לעזור לרופאים לתת דיאגנוזה או לבדוק אפקטיביות של תרופות במשך הזמן. צבע צהוב חזק של שטן, שכל מי שגר במדבר מכיר, הוא סימן של התייבשות, וגם כלי שעוזר לנו לחיות חיים יותר בריאים. הטבלאות הבאות הם כלים להתמודדות עם נושאים רגישים



באינטרנט, במסדרונות בתי החולים, בבתי ספר, אצל הקצב בסופר, בפלקאטים במשרדי ממשלה, בספרים או "מדריכים" למיניהם, חוברות, עלונים -  יש שפע של דוגמאות של אינפוגרפיקה, ביותר ויותר נושאים   (אמנם יותר בשפה האנגלית מאשר בעברית - אבל זה צפוי).  גם בנושאים רגישים וגם באלה שלא - אינפוגרפיקה מדגישה את הנקודות העיקריות בצורה חזותית ברורה ורלוונטית ומשאירה  את המתבונן לעכל את המידע – שזה העיקר. 




יום שלישי, 13 בינואר 2015

הספרנית – הספרן

                                  הספרנית – הספרן

מתמונות באינטרנט אנו מבינים ש"הספרנית" היא אישה,
עושה "שששששש" ......והיא משקפופרית .

כנראה היא  גם אינטליגנטית





וגם מרשעת.



אבל אפשר גם למצוא ספרניות לוחמות,



                                      שעוזרות לציבור,


                    ושמעבירות מידע ברמה גבוהה.



אז מי הוא הספרן או הספרנית? מה תפקידו/ה? איך הוא/היא יכול/ה לשרת את הציבור?
מי הוא/היא ה"ספרן/ית" המיסתורי/ת ?
כמו שתדמית הספרייה יכולה להשתנות עם אינפגרפיקה, כך גם תדמית הספרן. אז רוצים לדעת יותר – בואו נבחן את הספרן/ספרנית דרך אינפוגרפיקה –
באינפוגרפיקה על "אנטומיה של הספרן" – בארצות הברית – כ78% הן נשים לעומת 22% גברים.


תמונה זו מאוד משפילה – כי איזו ספרנית נועלת נעלי עקב בגובה כזה בספרייה? אבל למרות ההערה האישית – תמונת אילוסטרציה של אישה מול גבר ובחירת נעל שמייצגת מגדר מראה שתדמית הספרן היא לא בדיוק הכי גבוהה בסולם התפקידים המוערכים.



 
מאותו אתר –  למרות כל כישוריה, כנראה שהספרנית נמדדת בשכרה.

אז מה תפקיד הספרנית? -  כי ברור עכשיו שזהו מקצוע "נשי"




                         
                               

אז האם הספרנית באמת רצינית? האם יש לה חיים ואישיות חוץ מהספרייה ???





הדוגמאות לא בדיוק מחמיאות. עד שמצאתי אינפוגרפיקה מעולה שמביאה דוגמא להבנת תפקיד הספרן ולא מתייחסת באופן מגדרי או אישי.   לכן זאת  דוגמא שנראת לי יותר מכובדת.  


 מידע ללא מספרים, ללא אחוזים, כותרות בפונטים  שמסייעים  להעביר את המסר, הצבעים משתלבים עם הכתוב, יש משפט תיאור פשוט – נראה יותר מכובד, לא מגדרי – טבלת מונחים חיוביים ומושכים.  המיוצגים כאן , הספרנים האנונימיים – הם אנשים שתורמים לנו – וכדאי לנו להכיר אותם.




"When the going gets tough, the tough get a librarian." — Joan Bauer



יום שני, 12 בינואר 2015

אינפוגרפיקה וסיפריות


                                                                      

מי צריך להבין יותר מהספרנים ומידענים את חשיבות הגשת מידע בצורה ברורה ואטרקטיבית?  לכן ברור שאינפוגרפיקה יכולה לסייע בהפצת מידע להמונים – וספרנים יכולים להשתמש בכלי זה לקדם את ספרייתם, להסביר על האוסף או איך לחפש, וכ"ו. מאמר על הנושא "Telling Your Library's Story One Number at a Time  " מאת Darlene Fichter and Jeff Wisniewski  מקשר את האינפוגרפיקה לספריות ופרסומן בציבור.
באופן סדיר ספריות אוספות מידע אודות האוסף והפעילות. המספרים עצמם מעניינים לספרנים, לממונים על הספרייה ואלו שמעניקים את התקציבים, וכמובן לאנשי סטטיסטיקה שמפענחים  את כמות הספרים שנקנו בשנה ובאלו מחלקות, כמה ספרנים דרושים להחזיק את הספרייה פתוחה, כמה מבקרים משתמשים בשרותי ההשאלה, או ההדפסה התלת-ממדית, או במפגש עם סופר. בדרך כלל הסטטיסטיקה המילולית יבשה לגמר.
טענת Darlene Fichter and  Jeff Wisniewski היא שכדאי לספרנים להשתמש בנתונים אלו
כדי למשוך קהל, אבל חשוב להגיש אותם בצורה ידידותית. שפת המאמר מדגיש את
"הסיפור שמספרים" – או "הסִפּוּר בַּמִּסְפָּרִים". כשהופכים את הסיפור של המספרים לגרפיקה הכול ברור.  כדוגמא -המספרים :
הספרייה פתוחה 5 ימים בשבוע
5,421 ספרי ילדים
3,970 ספרי נוער                                    2,382 ספרי מדע בדיוני                        9,020 ספרי ספרות יפה                          17,420 ספרי עיון
10 מחשבים                                          4 מחשבים ניידים                                  2 מדפסות
1 מדפסת 3D
12  מפגשי סופר
6 חוגים – כתיבה יוצרת, איור לספרי                         ילדים,  מבוא לפילוסופיה
                יהודית, מספרי סיפורים , 
                בולאות, כריכייה
 6 ספרניות
 אולם ל400 איש
פעם בשבוע – שעת סיפור
 פעם בשבוע – סרט קולנוע

נתונים יבשים, שרק עובדי הספרייה יכולים להתלהב מהם. אבל לעבד את הנתונים כדי להסביר את סוג הספרייה, מה השירותים שמקבלים בה – לזה יש אינפוגרפיקה.
מצורפים כמה דוגמאות שמצאתי באינטרנט שקשורים לספריות. מהדוגמאות אפשר להבין בקלות סוג הספרייה, מי היא משרתת , ומה סוגי הפעילויות ושירותים נותנים . מהגרפיקה ועצם הפרסום ברבים, מבינים שלספריות אלו יש אינטרס להגיע לכמה שיותר אנשים ולמשוך אותם אל הספרייה – בכל היבטיה.



                

יום חמישי, 8 בינואר 2015

איך ליצר אינפוגרפיקה

בכל תחומי הפצת מידע יש צורך להעביר תוכן בכל מיני צורות. לאחרונה, עברנו "קידומת" ונכנסנו לשנה אזרחית חדשה. עם זאת כל הרשויות והתקשורת על כל גווניהן , רצים לסכם את השנה הקודמת - וזה נותן הזדמנות פז לשימוש באינפוגרפיקה. בנוסף הבחירות בפתח, וגם כאן המפלגות משתמשות באינפוגרפיקה כדי להראות את מספר הפעמים שחברי כנסת ממפלגתם הצביעו בכנסת בעד או נגד חוקים, כמה מאותם נציגי המפלגה קידמו חוקים, נאמו במליאה וכ"ו. משרדי הממשלה יכולים להציג שפע של אינפורמציה על שימוש התקציבים לפי אזור, לפי אוכלוסייה, לפי אחוז מכלל תקציב המדינה, אחוז מתקציב של משרד כלשהו או רשות כלשהיא. כמות האינפורמציה שצריכים להציג חייבת להיות אטרקטיבית ל"קורא", וצריכה להיות אמינה וקליטה.  כמובן שבמשרדי ממשלה או בכלי התקשורת, יש אגפים שמטפלים בענייני גרפיקה. בעולם המסחר פונים לחברות שעוסקות בעיצוב ופרסום.  אבל כל אחד יכול ללמוד איך ליצר אינפוגרפיקה מהאינטרנט כי שם מופיעים שפע של קורסים , מ-  Do It Yourself  או DIY להכנות ופרסום המידע.  מפיצי מקורות המידע גם ידעו שאתרים אלו נמצאים, וחלקם "חינמיים" . אפשר לגשת לאתרים או להפעיל סרטוני YOUTUBE להדרכות.
ההסבר של העיתון  The Guardian הבריטי, היה לדעתי, מוצלח מאוד. מתחת הכותרת : How to make infographics: a beginner’s guide to data visualisation  - או - איך ליצר אינפוגרפיקה : מדריך למתחילים למידע חזותי -  יש הסברים תמציתיים , דוגמאות וקישורים לאתרים כולל אתרי בלוגים מומלצים.  מה שטוב במדריך הזה,  הוא שמחברת המאמר, Rachel Banning-Lover מעבירה אותנו שלב שלב, מאיסוף המידע , עיבודה עד התוצר הסופי, ואלו יכולים להיות מפות אינטראקטיביות, גרפים, ו"אינפוגרפיקה" משולבת איקונים ומידע. מבלוג בתוך הכתבה יש עוד מדריך לכלים ליצירת האינפוגרפיקה - http://www.theguardian.com/news/datablog/2012/mar/28/data-visualisation-tools-free\  וכמובן גם פרסומת לקורס (בתשלום) מבית היוצר The Guardian  עצמו.

בכתבה ב - The Guardian - יש תדרוך שעובר משלב איסוף המידע, לארגון המידע וסילוק נתונים לא חיוניים, עד להכנסת המידע לטבלאות, ולתבניות מיוחדות, כגון מפות "קורופלת'"  -  -  Choropleth כולל קישורים לאתרים עצמם. מפת קורופלת' (מχώρο היווני ("אזור / אזור") + πλήθος ("רב")) היא מפה נושאיות שאזורים צבועים בגווני צבע  באופן יחסי למדידה של המשתנה הסטטיסטי המוצגים על המפה, כגון צפיפות אוכלוסייה או הכנסה לנפש.
Incorrect (population, left) and correct (population density, right) application of a choropleth to data for Boston, Massachusetts
באדיבות Wikipedia


בנוסף לאתריםבנוש  יש גם "איך ליצור אינפוגרפיקה " בסרטונים. מצאתי מספר רב של סרטונים –חלק מהם משתמשים בתוכנות יקרות. בין יוצאי הדופן 

Andrew Macarthy

כאן סרטון קצר  שלו  ( עם הסבר ליצירת אינפוגרפיקה באתר חינמי http://www.easel.ly/ ). 

 

How to Create Infographics Free Online |  Make Infographics Without Photoshop







סה"כ יש הרבה עזרה, ושפע אפשרויות.