יום שני, 22 בדצמבר 2014

חשיבות הצבע
צבע. צבעים. כמה יש? עד כמה חשובים הצבעים? בוודאי שהם  מעשירים את חיינו. אנו בוחרים את צבע הבגדים, ואת הצבעים של כלי הבית ושל האוטו.  הצבעים שאנו בוחרים מסמלים דברים שונים עבורנו, אבל גם בקבוצות – כמו בתוך משפחה או קבוצות ספורט   ובוודאי שבתרבויות ועמים שונים, יש לצבעים מסוימים משמעות  המוסכמת על כולם. למשל, בתרבות המערבית – ורוד = בנות, כחול = בנים, ולתינוקות  וריאציה או גוון רך יותר של הצבעים האלו – ורוד פסטל = תינוקת, ותכלת = תינוק. ובעולם היהודי המודרני, בענייני כשרות – אדום מסמל "בשרי" וכחול "חלבי" , למרות שכנראה יש מחלוקת אם ירוק מסמל "פרווה"!
שלושת הצבעים ברמזור – ירוק, צהוב, אדום – לפי הסדר, כל אחד עם משמעות מוגדרת. כשאנו על הכביש,  אנו פועלים לפי המשמעות של הצבע – כולנו יודעים לנסוע, להתכונן לעצור ולעצור – ירוק, צהוב ואדום. במסגרת הנהיגה אנו מתייחסים לסדר של הצבעים, ומשמעותם ואנו יודעים מה לעשות.

לצבע יש תפקיד בתפיסה החזותית שלנו אשר משפיע על תגובתנו. אבל הירוק של ה"סע" הוא גם הירוק של "איכות הסביבה" וגם של מדינות מוסלמיות וגם של "מכבי חיפה".  האדום של ה"עצור" הוא גם של "חם" ושל "אש" ושל "אהבה" ושל הפועל תל- אביב ושל קוקה קולה.  אנו משייכים את הצבעים לרגשות, למוצרים ולמותגים. אבל בתרבות אחת לבן מסמל טוהר ותרבות אחרת – מוות.

 משמעות הצבעים בתרבויות שונות



לכן שקובעים צבע לסמל אינפורמציה חייבים לקחת בחשבון לאיזה קהל פונים ולהיזהר להשתמש בצבעים שיגרמו לקלוט את המידע כפי שתכננו. הכרות עם ההקשרים של צבעים בתרביות השונות הוא הכרחי להעביר את המסר.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה